Potatis

På sommar och höst plockar vi potatis! Vi tar upp potatisen med en tvåradig potatisupptagare med stor tank. Vi ställer ut kärror med 16 st 1000kg lådor på varje och tankar av potatis allteftersom tanken fylls på plockaren. Så lådorna fylls direkt ute i fältet. Sen kör vi hem lådorna till gården, där trucken lastar av och lådorna jämnas till innan de sätts in i potatislagret. Här lagras de under optimala förhållanden. Först torkas de i tre veckor och sedan sänks temperaturen med hjälp av kylaggregat gradvis ner till 3,8 grader.
Här står de perfekt tills det är dags att säljas!

 

Vilken potatis passar bäst till det Du skall tillaga? Vi väljer potatis mer omsorgsfullt nu än för bara några år sen. Ska vi ha gratäng, kokt eller klyftpotatis till middagen? Här nedan kan du läsa om potatisarna på Ödgärdet!

 

Vi vill även rekommendera en kanonbok om potatis med finfina recept och inspiration! Het potatis – recept och inspiration för alla!

Potatissorter

Sort: Asterix
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Fast
Smak: Smak av jordnöt, kikärta med liten beska
Bra till: Kokt, klyft och råstekt
Kommentar: Fantastisk till klyftpotatis med sitt röda skal

Sort: Amandine
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Fast
Smak: Underbar smak som både är len och fyllig
Bra till: Kok, stek och ugnsrostad
Kommentar: Fantastisk delikatesspotatis, stor favorit bland våra kunder!

Sort: Belana
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Fast
Smak: Belana serverar man när man vill ha mer och fylligare potatissmak
Bra till: Kok, stek, ugnsrostad och gratäng
Kommentar: Prova denna smakrika kraftigt gula potatis, du kommer gilla den!

Sort: Elfe
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Mjölig
Smak: Lite söt smörig smak
Bra till: Kokt, mos och bakad
Kommentar: Ny för i år är denna goda potatis. Gult kött och oval form.

Sort: Fontane
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Mjölig
Smak: Smörig söt palsternacka, liten mandel och hasselnöt, kikärta
Bra till: Kokt, mos och gratäng
Kommentar: ”Kingen” får se upp här kommer en uppstickare med samma egenskaper

Sort: King Edward
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Mjölig
Smak: Stor smak av smörig kastanj, liten mandel och valnöt, grön konservärta
Bra till: Kokt, mos, gratäng och bakning
Kommentar: Välkänd trotjänare med rödfläckig skalfärg

Sort: Sava
Årstid: Höst/ vinter
Kokegenskap: Fast
Smak: Söt doft med inslag av majs och nötter
Bra till: Kokt, klyft och råstekt
Kommentar: Fastkokande och gul i både skal och färg

 

 

Sort: Solist
Årstid: Sommar
Kokegenskap: Svagt mjölig
Smak: Mjuk, len med lång eftersmak
Bra till: Kokt och potatissallad
Kommentar: God smak och slätt skal