Självplockning sockermajs – alla dagar 08-20 Sista refrängen!

 19 augusti, 2016

NU ÄR DET SISTA REFRÄNGEN PÅ MAJSPLOCKNINGEN!
Det finns lite majs kvar, men den är svår att hitta och kolvarna har inte utvecklats helt pga. torkan.
Ni får gärna komma ut och leta, vi kör denna helgen också så sista dagen för självplock är 18/9.

Tack för i år och vi ses nästa år igen!

//Mika & Tobbe

 

Då är vi äntligen igång med självplockningen av majs! Gå in i gårdsbutiken och läs hur man går tillväga, ta en korg och ge er ut i fältet! Öppet alla dagar 08-20.

Vi har två olika sorters majs, leta efter tjocka majskolvar med mörk borst, som på bilden nedan, dessa är mogna nu!

 Även de små plantorna  har majskolvar, men då är det nästan som minimajs 🙂 Dessa går utmärkt att plocka och koka lite snabbt till sallader eller wok!
Varmt välkomna!

PLOCKNINGSRÅD

  • På mogen majskolv är all borst mörkbrunt och visset och kolven är hård. Kolvarna blir oftast inte färdiga ända ut i toppen, så toppen behöver inte vara rund utan är i regel vit.
  • Känn utanpå – öppna inte bara för att titta! Öppnad kolv som sitter kvar blir förstörd.
  • Färsk majs från fältet är ljusgul, inte knallgul som på burk. När den kokas blir den klargul.
  • När du plockat den majskolv du vill ha blastar du av den i landet och tar med den i korgen.

FÖRVARING/TILLAGNING Sockermajsen behåller sin sötma och färskhet några dagar i kylskåp, men då måste blasten sitta kvar!
KOKT MAJS Koka den färska majsen ca 10-15 minuter i lätt saltat vatten. Ät sedan med smör och gärna ett örtsalt.
FRYSA IN Det går utmärkt att frysa majsen utan förvällning! Men om majsen kokas fem minuter i osaltat vatten före frysning, håller den betydligt längre!

 

majs

Kommentera

Detta fält är obligatoriskt!